gotowanie na parze

Gotowanie na parze dla początkujących

Rate this post

Jakie zmiany wprowadziłam do swojego jadłospisu? Przede wszystkim, zaopatrzyłam się w urządzenie do gotowania na parze. Na rynku dostępne są rozmaite urządzenia tego typu.

Bez przypalania

Zdecydować możemy się na parowar, kombiwar lub po prostu garnek wyposażony w specjalną wkładkę. To ostatnie rozwiązanie przywędrowało do nas z Chin. Mieszkańcy tego kraju gotują na parze posługując się garnkiem z bambusową wkładką. Wykładana jest ona liśćmi sałaty, dzięki czemu produkty nie przywierają do niej.

Pamiętam, że moja babcia do przygotowywania tzw. pampuchów, czyli drożdżowych klusek – gotowanych właśnie na parze – używała garnka z naciągniętą na nią lnianą ściereczką albo gazą. Obecnie w sklepach znaleźć możemy zestawy garnków, gdzie jeden z nich posiada specjalną, metalową wkładkę. Dostępne są także osobno składane wkładki pasujące do garnka każdego typu. Rozwiązanie to doskonale sprawdzi się u osób początkujących, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem na parze. Skorzystać mogą z niego również kucharze amatorzy, którzy przyrządzają w ten sposób dania jedynie sporadycznie.

Gotowanie na parze w parowarze

Drugim z dostępnych rozwiązań jest parowar. To elektryczne urządzenie pozwalające nam na umieszczenie poszczególnych składników na różnych poziomach. Ta metoda to tzw. kominowe gotowanie na parze.

Trzecia możliwość to kombiwar. Nie jest to urządzenie przeznaczone typowo do gotowania na parze. Zastępuje ono kuchenkę mikrofalową lub piekarnik, lecz zwykle wyposażone jest również we wkładkę do gotowania na parze.

Zdjęcie MILKOVÍ na Unsplash.

Dodaj komentarz