Sok marchewkowy

Detoks sokami – co i jak?

Rate this post

Wybrałam trwający tydzień detoks sokami. Wiem, że najlepszym momentem na niego przeprowadzenie byłaby wczesna wiosna lub lato, kiedy to w sklepach dostępna jest niemal cała gama świeżych owoców i warzyw, ale myślę, że jakoś dam radę.

Soki na toksyny

Zawarte w owocach i warzywach dobroczynne substancje usuwają zalegające w naszym organizmie toksyny. Poprawiają jednocześnie nasz ogólny stan zdrowia, a także kondycję skóry oraz włosów.

Przez tydzień trwania kuracji każdy z pięciu posiłków należy zastąpić świeżo wyciśniętymi oraz niesłodzonymi sokami owocowymi, warzywnymi lub owocowo-warzywnymi. Każdy dzień najlepiej rozpocząć wypiciem szklanki wody z dodatkiem cytryny. Do pory obiadowej najlepiej sięgać po soki owocowe. Zawierają one cukry będące źródłem energii dla naszego mózgu.

Na ciepło i zimno

Na obiad oraz przez resztę dnia pić powinno się soki z warzyw lub warzyw z niewielkim dodatkiem owoców. Spożywać możemy je zarówno na zimno, jak i lekko podgrzane z dodatkiem ulubionych ziół takich, jak bazylia, tymianek oraz przypraw, jak kminek, pieprz czy gałka muszkatołowa. Wieczorem natomiast, najlepiej sprawi się herbatka ziołowa z kopru włoskiego.

Posiłki w czasie detoksu przygotowywać będę z pomocą wyciskarki soku – dzięki niej jesteśmy w stanie uzyskać naturalnie mętny sok z miąższem, w którym znajduje się największa ilość składników odżywczych. Co więcej, nie wyciskają one soku w oparciu o siłę tarcia, która niszczy cenne witaminy i enzymy.

Zdjęcie: rawpixel na Unsplash.

Dodaj komentarz